POTA

Podpri izkušnjo,
ki mladim prostovoljcem
spremeni pogled
na svet

Postani del misijona in podpri mlade prostovoljce ter delo naših misijonarjev.

POTA program mladinskega prostovoljstva

KAKO LAHKO POMAGAŠ

S svojim darom podpreš izkušnjo, ki mladim prostovoljcem spremeni pogled na svet, jim pomaga pri osebni rasti in jih navduši za to, da bolj zvesto sledijo Bogu.

S svojim darom pa lahko podprete misijonarje v državah, kamor se odpravljajo prostovoljci. S tem jim omogočite, da gradijo šole, cerkvepomagajo ljudem za bolj človeka vredno življenje …

Pri programu POTA smo zavezani, da bomo vaša sredstva porabili odgovorno in v skladu z našim poslanstvom. Zato si spodaj lahko preberete, kam točno bo šel vaš dar. Vabimo pa vas tudi, da prebrskate našo spletno stran in Facebook ter Instagram profil ter si ogledate utrinke iz življenja prostovoljcev in misijonarjev, ki jih vaš dar omogoča.

POTA program mladinskega prostovoljstva

PRIHODKI IN STROŠKI

Program POTA ni financiran iz javnih razpisov.

V organizaciji ločeno vodimo finance, ki se nanašajo na program POTA, priprave prostovoljcev in delo spremljevalne ekipe ter zbiranje donacij za gostitelje projektov in misijone, kamor prostovoljci gredo. 

Prihodki program POTA so v letu 2021 sestavljeni iz: 

 • 22 % vplačila prijavnin prostovoljcev
 • 28 % lastnih sredstev, ki jih zagotovi Katoliška mladina in
 • 50 % zbranih darov

 

Stroški, ki nastanejo pri programu POTA, so: 

 • 43 % stroški dela koordinatorja in spremljevalne ekipe
 • 30 % stroški usposabljanj in izdelave gradiv
 • 27 % nakup materiala za usposabljanja

Kako lahko podprete delovanje programa POTA?

Nakazilo poljubnega zneska

Koda namena: CHAR

SWIFT: KBMASI2X

IBAN: SI56 0400 1004 6914 233

sklic: SI00 001200

namen: Podpora programu POTA

Če želite podpreti specifičen projekt, gostitelja in misijon, to naredite tako, da v namen napišete: POTA ImeProjekta 2021 (npr. POTA Indija 2021).

SMS donacija

Pošljete SMS z besedo AFRIKA ali pa AFRIKA5 na telefonsko številko 1919 ter darujete 1 € ali 5 € za misijone v Afriki. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha, T-2 in Bob.

SMS donacijo je omogočila Slovenska Karitas.

*Objavljeni pogoji in navodila veljajo za mobilne operaterje Telekom Slovenije in so s popravkom zneska enaki tudi za donacije v višini 5 EUR. Princip darovanja je enak tudi pri  A1, BOB, Telemachu in T-2.

POTA program mladinskega prostovoljstva

Poročilo o zbranih sredstvih POTA 2021

Leta 2021 je pri programu POTA sodelovalo 31 prostovoljcev na 6 projektihUkrajina, Kazahstan, Madagaskar, Indija, Južna Afrika in Kenija. Zaradi zaprtja držav smo odpovedali projekte na Madagaskarju, v Kazahstanu in Indiji. Kljub temu smo omenjene misijone finančno podprli.
Poleti 2021 smo tako izvedli dva projekta v Ukrajini, dva projekta v Keniji (tja se je odpravila tudi spremljevalna ekipa POTA), skupina Madagaskar pa se je odpravila na krajši projekt v Makedoniji.

Zbrane donacije so bile razporejene za različne namene:

 • POTA Ukrajina – za Center za brezdomce v Kijevu, župnijo v Zakrpatju in izvedbo oratorija – 8.550€
 • POTA Kazahstan – za izvedbo oratorijev (oratorijske majice, hrana, komplet miz in klopi, šotor) – 1.250€
 • POTA Indija – za osnovno šolo Piali Ahar Alo – 2.000€
 • POTA Madagaskar – za misijonarje: Pedro Opeka, Janez Krmelj, Janez Mesec, Jože Adamič, Tone Kerin, Matevž Strajnar in Katja Ravnikar – 11.000€
 • Makedonija – za podporo pri delovanju vrtca Jasna Risteska in izvedbo delavnic za tamkajšnje otroke – 2.000€
 • POTA Kenija -za obsežno prenovo mladinskega centra v Lodwarju in izvedbo aktivnosti za otroke na misijonu, nakup žog in športnih rekvizitov – 23.000€
 • POTA Južna Afrika – za gradnjo hiše, ki bo namenjena družini v okolici misijona – 6.000€

 

Celoten znesek zbranih sredstev (53.800€) je bil v celoti namenjen misijonom. Načrt smo po dobroti vseh, ki ste prispevali, presegli. Vsem, ki ste darovali, vsem župnijam, ki ste sprejele prostovoljce, se najlepše zahvaljujemo za vaš dar.

Bog povrni.

POTA program doniraj

Za katere namene bodo šli vaši darovi za misijone?

POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostitelji: slovenski misijonarji Pedro Opeka, Janez Krmelj, Jani Mesec, Jože Adamič, Tone Kerin in laiška misijonarka Katja Ravnikar

Kam bo namenjen denar?

Zbran denar bo namenjen nakupu oratorijskih majic za otroke ter osnovnih materialov za izvedbo oratorijev. Misijonarji poročajo, da imajo oratoriji za tamkajšnje misijonarje in misijon velik pomen. Že 15. leto zapored se oratorija udeležuje okoli 2000 otrok. Denar bo prav tako namenjen razvoju slovenskih misijonov (zdravstvene in šolske infrastrukture ter za gradnjo hiš za domačine).

POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostiteljica: Slovenka Mojca Gayen, šola Luč upanja Piali 

Kam bo namenjen denar?

Denar bo namenjen za razvoj šole Luč upanja – šola se širi in je trenutno v fazi dograjevanja. Prav tako bodo iz zbranih sredstev kupili tehnično opremo za šolo.

Program Pota Prijava
POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostiteljica: Zofija Bokalič

POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostitelj: Imo Donald Bassols 

Kam bo namenjen denar?

Iz zbranih sredstev bomo kupili material za obnovo športne infrastrukture, ki bo namenjena zbiranju mladih na misijonu (strošek se giba okoli 23 000 €).

POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostitelj: p. Miha Majetič

Kam bo namenjen denar?

Denar bo namenjen nakupu osnovnega materiala za izvedbo oratorija (hrana, material za delavnice, ipd.), prav tako pa bodo z denarjem kupili komplete miz in klopi ter šotor za misijon.

POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostiteljici: s. Barbara Peterlin in s. Jožica Sterle

Kam bo namenjen denar?

Zbrana sredstva bomo namenili podpori pri plačevanju najemnine centra za brezdomce, ki ga vodijo Marijine sestre (mesečna najemnina znaša 1000 €), nakupu sanitetnega materiala, hrane za brezdomce in nakupu materiala za izvedbo oratorija.

POTA program mladinskega prostovoljstva

Gostiteljici: