JOIN US

One of Jesus’ last words on earth, just before His Ascension, was ” Go and make disciples of all nations”.

Join us and be a part of a great story that has involved 853 volunteers over the last 18 years. Be a part of the bigger story of Jesus’ disciples who have been following the call for 2000 years, bringing his Gospel to their neighbors and to those in distant lands.

All you need is a little courage and the answer: I’m in! Sign up and come with us!

 

APPLICATIONS FOR 2024 are open

SOCIAL WORK

working with the poor, the orphans, the homeless

EVANGELIZATION AND CASUAL WORKS

visiting locals at their houses and praying with them

WORKING WITH CHILDREN

oratory and work at school

WORKING WITH YOUNG PEOPLE

organization of seminars and workshops for local youth

PHYSICAL AND TEHNICAL WORK

easier and more demanding

POTA program mladinskega prostovoljstva

HOW IT ALL WORKS

POTA year consists of
three phases:

PREPARATION PHASE

 • it starts at the beginning of the year and lasts until you depart for your project in the summer. The preparation consists of at least two weekend training sessions, several short workshops (on donor applications, first aid, photography and video content, etc.), group meetings, and an “out of your comfort zone” challenge. The preparation time is spent training volunteers to go on the project, raising funds for missions and school supplies (where needed), and getting to know your group

 

IMPLEMENTATION PHASE

 • It takes place in the summer months, when individual groups or projects go on mission trips for 3-5 weeks. The departure date is tailored to the needs of the hosts and the time available for the whole group.

 

EVALUATION PHASE

 • It is the last and also the most important one, when the support team and volunteers meet again at the beginning of October and look forward to the completion of the projects. During this phase, POTA volunteers give travel lectures and report on their work and impacts in the mission.

 

Program Pota Ukrajina
POTA program mladinskega prostovoljstva

PREPARATION FOR THE MISSION

POTA 2024 preparation timeline:

 • 15 and 26 November 2023: informative meetings
 • 19 and 20 January 2024: training for group leaders
 • 23-25 February 2024: first weekend training for all
 • March 2024: “Out of your comfort zone” group challenge (1 day)
 • 5-7 April 2024: second weekend training for all
 • 6 October 2024: final POTA meeting
 • Dates to be determined (activities taking place in spring 2024):
  • Workshop on photographic and video content
  • Workshop on intercultural learning
  • First aid workshop
 • Priprave obsegajo: dva pripravljalna vikenda, izziv iz cone udobja, delavnice in redne sestanke s skupino, s katero se pripravljaš na delo v misijonu.
 • Zbiranje denarja po župnijah zajema nedeljske dopoldneve od marca do junija, nekatere skupine pa organizirajo tudi dobrodelni dogodek.

Projekti na misijonu običajno trajajo 3 tedne (projekt na Madagaskarju traja okoli 5 tednov). Dolžina in termin se določata v dogovoru s skupino in gostiteljem v začetni fazi priprav. 

Denar, ki ga prostovoljci zbirajo po župnijah in preko donacij posameznikov, je namenjen podpori misijonu in delovanju programa POTA. Misijon priskrbi nastanitev in prehrano prostovoljcem za čas, ko prostovoljci bivajo pri njih. Potne in vse ostale stroške (viza, zavarovanje, cepljenje, preventivna zdravila, osebna prtljaga ipd.) si vsak prostovoljec krije sam.

V primeru, da se s skupino ne boš mogel uskladiti glede termina projekta, ti bomo ponudili, da se na misijon odpraviš z drugo skupino. V primeru, da se ne bi mogel dogovoriti z nobeno od skupin, boš moral počakati na naslednje leto.

Projekt lahko uveljavljaš za pridobitev štipendije za študijski obisk v tujini. Več informacij si lahko prebereš na povezavi. Ko boš pridobil vso potrebno dokumentacijo s strani fakultete, ti Katoliška mladina omogoča pridobitev potrdila s strani gostitelja.

Pri Katoliški mladini nam je varnost in zdravje prostovoljcev izrednega pomena. Pri gostiteljih preverimo, kakšno je stanje varnosti v državi in na misijonu. Kot organizacija imamo z gostiteljem redne stike.

Na misijonu je vsak posameznik odgovoren za svojo varnost in zdravje. Zato je nujno, da spoštuje navodila gostitelja ter predhodno poskrbi za vse zdravstvene ukrepe (cepljenja, nakup priporočljivih zdravil, sklenitev zavarovanja).

V tem primeru lahko v sodelovanju s Katoliško mladino poizkusiš najti nekoga, ki bi te na misijonu nadomestil. Za take primere je pomembno, da si urediš zavarovanje letalske karte v primeru odpovedi.

V primeru, da v času priprav organizator ugotovi, da bi lahko zdravstveno, psihično ali osebnostno stanje posameznika ogrožalo člane skupine oz. gostitelje na misijonu, si pridržuje pravico, da prekine sodelovanje z njim.

Projekte lahko finančno podpreš tako, da nakažeš poljuben dar na sklic preko bančnega nakazila ali izročiš sredstva prostovoljcem posameznega projekta, ki denar položijo na sklic projekta.

Preko bančnega nakazila to lahko narediš tako, da poljuben znesek nakažeš na:

Koda namena: CHAR

SWIFT: KBMASI2X

IBAN: SI56 0400 1004 6914 233

sklic: SI00 001200

namen: POTA ImeProjekta 2023

Več informacij o tem, kam bodo namenjena sredstva in koliko sredstev je bilo že zbranih do sedaj, najdeš na tej povezavi.

Priprave obsegajo:

 • 1. vikend: osnove misijonskega prostovoljnega dela,
 • 2. vikend: konkretna priprava na služenje na misijonu,
 • vikend za voditelje, namenjen osnovam vodenja,
 • redna srečanja s člani skupine,
 • usposabljanje s FOCUSom
 • možnost delavnic, ki vam bodo pomagale pri sami pripravi na projekt in kasnejši izvedbi (delavnica za fotografijo in video, delavnica prve pomoči, delavnica o varnosti v odnosih)
 • izziv »iz cone udobja«
 • zbiranje finančnih sredstev, ki so namenjena gostiteljem projektov
 • logistične priprave za na pot (nakup letalskih kart, vize, zavarovanja, ipd.)

Seveda. V prijavnico lahko dopišeta, da želita biti skupaj, mi pa bomo to željo upoštevali. Kljub temu pa se morata pred prijavo zavedati, da so projekti POTA skupinski projekt. Pomembno je, da se družita in sodelujeta z vsemi člani skupine.

Vsaka skupina bo imela voditelja, na katerega se boš lahko obrnil. Če skupaj ne prideta do ustrezne rešitve, imaš možnost pogovora s spremljevalno ekipo. Če so razlogi za to utemeljeni, obstaja tudi možnost menjave skupine.

Cene vsako leto variirajo zaradi nihanja cen letalskih kart in vize. Okvirne cene za prostovoljstvo na misijonu so določene na podlagi stroškov bivših prostovoljcev. V zapisan znesek je všteta cena letalske karte, viza, cepljenje (v kolikor je potrebno), morebitna zdravila, zavarovanje, potni list in osebni pripomočki za na pot. Posamezne zneske lahko preveriš na vsakem projektu posebej.

Na dan odhoda moraš biti star 18 let, zgornja meja pa je 30 let.

Ne. V letošnjem letu smo delo na misijonu razdelili v več kategorij in s tem omogočili bolj raznoliko delo. Na ta dela so razdeljeni tudi projekti:

 • Socialno delo: Ukrajina
 • Evangelizacija in priložnostna dela: Argentina
 • Delo z otroki: Madagaskar 1, Indija, Kazahstan
 • Delo z mladimi: Kenija
 • Fizično in tehnično delo: Madagaskar 2

Seveda. Program POTA je odprt tudi za udeležence drugih veroizpovedi in prepričanj. Zavežeš pa se, da se boš v času priprave in vsakodnevno na misijonu udeleževal vseh aktivnosti skupine, med katere spada tudi sodelovanje pri katoliškem bogoslužju in sodelovanje pri drugih oblikah izražanja vere – molitev, branja Svetega pisma, nagovori.

V kolikor se iz projekta odjaviš do prvega vikend usposabljanja (10.-12. februar 2023), ti vrnemo strošek obeh vikend priprav (95 €). V primeru, da se odjaviš po prvem vikend usposabljanju in pred drugim vikendom (14.-16. april 2023), vrnemo 50 €. Po drugem vikend usposabljanju denarja prijavnine ne vračamo.