Malce z zamudo naša prva objava 🙂

Več kot dva tedna sta se obrnila in nihče od nas ne zna povedati kako dnevu uspe tako hitro poslati sonce z ene strani neba na drugo. In potem je kmalu na nebu že spet ta luna, ta krasna kraljica, ki na tej celini izgleda zares razkošno, zavzema posebne položaje in se tako dela očarljivo za znoret :).

20160713_173442

Prihod v Zambijo !

Ja, tako se nam obračajo dnevi na tej celini, kjer pravijo da ne štejejo ur in da čas teče pocasi..a nam se zdi, kot da ti dnevi tukaj nimajo vseh 24 ur, prehitro nam teče…
Vsak dan prinese nekaj novega in nepričakovanega, so lahki in težki trenutki, razumljive in nerazumljive stvari…tako pač je in to je čar naših dni.
Obnovili smo že dve fasadi..kremna oranžna, majhna obnova za veliko veselje in ponos. Stavbice, ki smo jih odeli v novo preobleko spadajo pod organizacijo Home Based Care, ki na bazi prostovoljcev skrbi za bolnike obolele za AIDSem. Tudi sami smo jih nekaj že obiskali na njihovih domovih in iskali rešitve za razlicne stiske, s katerimi se srečujejo. Izkusnja, ki odpira oči, marsikaj nauči, in tudi krepko zaboli.
Sicer pa so nasi dnevi pogosto nepredvidljivi, kar jim daje poseben pečat :).

20160719_111709

Strganje stare barve

20160720_113830

Nanašanje “undercoat-a” – emulzije

20160722_112936

Barvanje zadnjih podrobnosti

Kaksen bo načrt naslednjga dne dorečemo sproti, saj vzporedno teče ogromno aktivnosti in želje ljudi usmerjajo naše delo. Kak dan pustimo delo s pleskanjem in gremo na vas, kjer vgrajujejo okna na manjši cerkvici, spet drug dan gremo na vas do bolnikov, pride sobota in dvorišče misijona je polno otrok, ki nas čakajo, da zanje pripravimo zanimiv program 🙂 in kmalu spet pleskamo dalje…tako se obrne dan, vikend, teden… Dnevi se tukaj kar hitro končajo, ob sestih sonce zaide, kar je kmalu po vecerni masi, in ljudje se vrnejo domov, da so doma na toplem še pred trdo temo in nočnimi komarji. Mi še bedimo, kaksni dve uri nam vzame da si skuhamo vecerjo, s Stankom vržemo kakšno partijo taroka in splaniramo nov dan.

DSC_0510

Sončni zahod v Nangomi

In kako zaspimo? Nekje nas zmanjka, nekje med tistim viharjem misli, ki so se porodile čez dan in najdejo svoj trenutek tik pred nočjo, ko vsak sam pod svojo mrezo za komarje obrne dan tako kot ga želi. Vse podane roke in sprejeti pozdravi, vse videno, slišano in doživeto, skromnost in vztrajnost na vasi in celodnevna borba za prodajo paradižnika na marketu v mestu, narava, sončni zahod …”Zikomo kvambiri” Zambija za še en poseben dan, vsak dan.

 

Lucija