POTA kot program mednarodnega SKUPINSKEGA prostovoljstva. In na tej točki skupina kot skupnost posameznikov, ki so v določenem času na omejenem območju skupaj in jih druži isto zanimanje, prepričanje, motivacija, dejavnost, …   Našo skupino druži skupna motivacija in interes, da se poleti odpravimo na Madagaskar, kot pravi wikipedija gremo na 4 največji otok na svetu, imenovan tudi  rdeči otok. Uradna jezika sta francoščina in malgaščina, glavno mesto pa je Antananarivo.

Tam se bomo v petih tednih seznanili z novo kulturo in ponesli ljudem nekaj svojega znanja, pomoči in veselja. Na našo ‘dogodivščino’ se že skrbno pripravljamo. »V vsem ljubiti in služiti« so besede, ki jih je izrekel Ignacij Lojonski in so besede, ki nas vodijo  pri pripravah in nas bodo vodile tudi pri izvajanju projekta. Del sebe želimo podariti ljudem, ki potrebujejo našo pomoč in pozornost.

Skupaj s slovenskimi misijonarji, ki delujejo na jugovzhodu tega otoka, bomo organizirali oratorije za tamkajšnje otroke. Obiskali bomo misijone pri Tonetu Kerinu, Janezu Mescu in Janezu Krmelju. Vsakega oratorija se bo udeležilo od 300 do 500 otrok, torej skupaj več kot 1500 otrok.

Tema letošnjega oratorija bo Jožef iz Egipta, komaj čakamo, da bomo lahko množici otrok zaigrali zanimivo zgodbo in jim prikazali pomen vrednot, kot so ljubezen, zvestoba in zaupanje ter odpuščanje. Vse naštete vrline so spremljale Jožefa in njegove brate, ki jih je imel Jožef kljub njihovi škodoželjnosti in zaničevanju še vedno rad kot svoje brate ter jim je pomagal, ko so se znašli v težavah.

Zgodbo oratorija, ki bo rdeča nit naših oratorijev na Madagaskarju lahko povežem tudi z našo skupino, ravno smo se spoznali, pa se imamo že radi, lahko rečem, da smo oz. bomo kmalu kot bratje in sestre. Pripravljalni vikend, ki smo ga preživeli v družbi dobre volje, delavnosti in sonca, je veliko prispeval k razvoju skupinske dinamike in je poglobil naše odnose. Kot pravi teorija se naša skupina pri fazah razvoja skupine nahaja v  fazi zaljubljenosti. Tako kot pri zaljubljenosti med fantom in punco je to eden najlepših obdobji v razvoju odnosa.  Seveda ni vedno vse lepo in prav, zato bomo verjetno že kmalu naleteli na težave, ki bodo manjše, če si bomo zaupali in si odpuščali, tako kot Jožef. Veliko pa bo prispevala tudi naša pozitivna energija, navihanost in razigranost, ki je v skupini nikoli ne manjka. Slednje bo tudi naše ‘orožje’ v boju proti slabo voljo. Radi prepevamo, kakšno ‘ušpičimo’ in se preprosto zabavamo. Zato na Madagaskarju ne bo manjkalo pesmi, plesa, iger in ustvarjalnih delavnic. Smejali se bomo skupaj z otroki in poskušali prispevati majhen delček v njihova življenja.

Ko sem pred kratkim pri nedeljskem kosilu navdušeno najavila: »Poleti grem pa na Madagaskar!« in so vsi za trenutek obnemeli in me debelo pogledali, si ne bi mislila, da bo moje življenje po tej odločitvi za tako močan odtenek bolj srečno in izpopolnjeno. Pa sploh še nismo tam.

Katja Ravnikar