Še kar ne morem verjeti, da smo prišli domov. V glavi se nam še vedno vrtijo vsi spomini iz Zambije. Na začetku smo mislili, da bo en mesec trajal celo večnost, vendar nam je na koncu vse skupaj minilo zelo hitro.

Zadnji vikend v Zambiji smo v glavnem mestu Lusaka spoznali tudi slovenskega misijonarja Janeza Mujdrica, ki nam ga je bilo v veselje spoznati. Iz Lusake smo doživeli nepozabno izkušnjo vožnje z avtobusom, ki seveda nimajo nobenega voznega reda. Ko smo vstopili na avtobus, je bil nabito poln, vendar se je kljub temu našel prostor za nas šest. Ker je bil že poln, smo potem lahko odpeljali. Vožnja do Mumbwe je trajala malo dlje od avtomobila, vendar mnogo bolj zabavna. 🙂

Z avtobusom smo se dva dni kasneje odpeljali do bolnišnice v Nangomi, ki jo je v celoti zgradil misijonar Stanko Rozman. Na začetku smo imeli nekaj težav, saj se hitro lahko zgodi, da belcem ponudijo višjo ceno za avtobus. Po pol ure prerekanja z vozniki, smo se končno usedli na avtobus in čakali dodatne pol ure, da se je napolnil. Na koncu je bilo v malem kombiju okoli 24 ljudi in komaj smo zaprli vrata. 😀 V bolnišnici nas je sprejela sestra, ki nam je razkazala ves kompleks bolnice. Vsako leto pa gostijo tudi slovenske študente medicine, zato Slovencem še toliko rajši razkažejo njihovo bolnišnico. Na koncu smo si ogledali še cerkev, ki jo je prav tako zgradil pater Stanko.

Zadnja dva dneva v Zambiji sta se iztekala.. Po eni strani smo komaj čakali, da srečamo naše domače v Sloveniji, po drugi strani pa smo se težko poslovili od ljudi, ki so nam zares postali prijatelji in jih morda ne bomo več srečali nikoli. Naši občutki so bili zato zelo mešani.
Tako smo se poslovili od vseh in smo šli. Po slabih 13urah vožnje na letalu smo prileteli v Zagreb in se zapeljali še do Slovenije.

In tako se je vse skupaj končalo. Mislim, da je bila to ena nepozabnih izkušenj v naših življenjih. Težko je na kratko opisati cel mesec in kaj vse se nam je dogajalo, zagotovo pa bodo ostali spomini, ki se jih ne da opisati z besedami, ampak jih preprosto lahko doživiš le sam.

 

 

In še nekaj fotografij zadnjih trenutkov v Zambiji 🙂

.