Pripravljalni vikend na poletno prostovoljstvo 2015

Šmarjeta v Rožu, Avstrija

 

Od 24. do 26. aprila smo imeli prostovoljci, ki bomo poleti odšli za en mesec v Angolo pripravljalni vikend v Šmarjeti, ki je tudi za nas postala res prava IA Oaza. Pri pripravah se nam je pridružila Laura, ki se je odločila, da bo otrokom in mladim v Angoli posvetila več časa, kot le mesec dni.

Prvi večer, petek, je potekal v res sproščenem in prijetnem vzdušju. Ob večerji, preprostem pogovoru o Angoli in petju na kitaro smo vstopili v naše priprave. Obiskal nas je Hanzej, ki se je razveselil naših AngOLA majic in skupaj smo načrtovali, kako bo potekalo nedeljsko dopoldne.

Sobotno jutro nas je prebudilo v topel ter sončen dan in nas kar samo vabilo, da se po zajtrku podamo na kratek sprehod. Po osvežujočem skupinskem raziskovanju bližnjega gozda se nam je pridružila Tereza, s katero smo ponovili osnove portugalščine, predvsem pa se učili in prepevali pesmi, ki jih pojejo otroci na misijonskih centrih v Angoli. Melodije so nam odzvanjale še kasneje in smo si jih mrmrali sem ter tja. Popoldan je potekal predvsem v znamenju spoznavanja Angole. Razdelili smo se v skupine in izdelali plakate – ena skupina se je osredotočila na zgodovino Angole, druga pa je poiskala informacije o kulturnih in družbenih značilnostih države. Pri tem smo se vsi zelo zabavali in izvedeli veliko novega o državi, v katero se podajamo. Ni šlo, da se pa na naših pripravah ne bi ustavili tudi ob morebitnih neprijetnih ali kriznih situacijah, ki bi se lahko pripetile v mesecu dni našega prostovoljstva. Skupaj smo iskali rešitve in razmišljali o najbolj primernem načinu reševanja tovrstnih težav. Zvečer pa smo poglobili naše poznavanje Angole z ogledom dokumentarnega filma Jožeta Možine. Kako hitro je minil dan, v katerem nam je bilo podarjenih veliko toplih sončnih žarkov in z njim lepih trenutkov!

V nedeljo zjutraj smo ekipno oblekli AngOLA majice in se odpeljali v Šentprimož, kjer smo s petjem in uvodi sodelovali pri sveti maši. Po maši smo bili deležni pogostitve, imeli pa smo tudi kratko družabno srečanje z bogoslovci iz Gradca, ki so bili ravno na nedeljo Dobrega Pastirja na obisku v župniji. Ob vrnitvi v Šentprimož smo ob peki pice in nato kosilu načrtovali delavnice, ki bi lahko bile primerne za angolske otroke in mlade v vzgojnih ustanovah na misijonskih centrih. Veseli smo bili idej, ki so se nam porodile in nas tako še približale angolskim otrokom, saj smo s tem načrtovanjem zares začeli vstopati v njihov svet.

Polni vtisov, ki jih je utrdila tudi čudovita narava, smo se odpravili na svoje domove in verjamem, da je ta vikend v srcu vsakega pustil pečat hvaležnosti in veselega pričakovanja poletja v Angoli.

Marija Šeme