…ali kako smo spoznali Maribor, se pripravljali na oratorije in opravljali zahtevne teambuilding vaje !

V petek, 29. aprila smo imeli »zambijci« dogodek, ki smo ga vsi že nestrpno pričakovali – prvi pripravljalni vikend :). Žal pa smo tik pred odhodom izvedeli, da je Maja na poti iz študijskega potovanja po Franciji zbolela in se nam ne bo mogla pridružiti. Preostali del skupine je tako malce potrt štartal iz Ljubljane, no, po uri in pol smo srečno prišli v Maribor, mesto zlate lisice in najstarejše trte, k Luciji, ki nas je že čakala s širokim nasmehom na obrazu. Naš vikend se je tako z zadnjimi besedami gospe iz navigacije : « You have arrived at your destination,» tudi uradno začel.

S seboj smo imeli veliko prtljage, s tem pa ne mislim garderobe, ampak polno raznega materiala, iz katerega smo potem ustvarjali male umetnine. Vse stvari smo z veseljem znosili v prvo nadstropje, nakar nam je Lucija razkazala prostore našega doma za naslednje tri dni, in moram priznati, da so se mi zdeli naravnost super ! Vsak je s seboj prinesel nekaj hrane v vrednosti 5€ , da naši želodčki ne bi bili slučajno kdaj prazni, kar pa je bilo še bolj zanimivo pa je bilo to, da se med seboj nismo smeli dogovarjati kaj bo kdo prinesel.  Ko smo jedi položili na mizo smo ugotovili, da čeprav se nismo nič menili kaj in koliko kdo prinese, je bilo hrane ravno prav za vse tri dni in tudi v pravih razmerjih :). Tako smo za zajtrk jedli kot kralji, z veliko izbiro domačih dobrot od domače potice, kruha in peciva pa do jogurtov, paštete in tunine, za kosilo kot meščani, makarone z paradižnikom in tunino zraven pa še paradižnikova solata s paprikami in za večerjo kot berači, jajca in bučke.

Petkov večer smo namenili bolj ustvarjalnim delavnicam, saj smo barvali in popravljali svečnike, ki jih na koncu po predstavitvi tudi delimo in  okrasili škatlo za prostovoljne prispevke. V njo  smo želeli  vključiti bolj afriške motive, kar nam je z savanskimi drevesi, hišicami iz blata in sloni tudi uspelo :). Večer smo v zgodnjih jutranjih urah (okoli pol 1 zjutraj) zaključili z refleksijo ob prvem narejenem svečniku in soju svečke.

Sobotni dan smo si zastavili bolj delavno, najprej smo in  okrasili škatlo za prostovoljne prispevke. V njo  smo želeli  vključiti bolj afriške motive, kar nam je z savanskimi drevesi, hišicami iz blata in sloni tudi uspelo :). Večer smo v zgodnjih jutranjih urah (okoli pol 1 zjutraj) zaključili z refleksijo ob prvem narejenem svečniku in soju svečke.j smo imeli delavnico o odgovornostih, pravicah in dolžnostih prostovoljca, pošiljatelja in gostitelja. Po globoki debati smo si vzeli manjšo pavzo, ki smo jo s pridom izkoristili za zlaganje zgibank o našem projektu. Nadaljevali smo z zbiranjem idej za oratorije, ki jih bomo imeli v Zambiji. Po navodilu našega gostitelja p. Stanka se pripravljamo tako, da se naučimo čimveč delavnic, iger in bansov, potem pa bomo po posvetu z drugimi uporabili kar se bo dalo, skratka improvizacija 😀 Tako smo zbrali mnogo idej in predlogov, kako organizirati oratorij s čim manj stvarmi, ki niso vsakodnevno dostopne ljudem v Afriki.  Tako smo z seznama črtali vse vodne igre (v Zambiji bomo v času sušne dobe) ter igre z veliko dragega materiala. Nekako smo se zmenili, da bi imeli za temo oratorija sv.Frančiška Asiškega, kar bo sčasoma prineslo tudi učenje dramske igre in prevajanje v angleščino 🙂

 

Po kosilu pa smo se odpravili na daljši sprehod po mestu. Na poti smo občudovali novo medicinsko fakulteto, se sprehodili po železnem mostu in se slikali pred spomenikom v centru mesta. Nazaj grede pa smo se še ustavili na nabrežju reke in občudovali labode in račke, ki so sproščeno plavali po reki, čeprav so se nedaleč stran ljubitelji vodnih športov  že vozili na svojih vodnih skuterjih. Katja in Tjaša sva mimogrede skočili še k najstarejši trti in izvedeli veliko novih informacij o njej. Doma smo se utrujeni vrnili k prepogibanju  in urejanju zgibank, povečerjali, si pogledali še en film ( zelo pomembna teambuilding vaja !) in se utrujeni odpravili spat.

Naslednji dan smo se že zgodaj zjutraj odpravili v župnijo Videm pri Ptuju. Tam nas je gostil župnik p. Terzicij , s svojim igranjem in petjem zbora pa je bogoslužje polepšal tudi p. Janez Ferlež . Po evalvaciji smo se odpravili še k Luciji domov, kjer smo se malo podkrepili nato pa smo jo mahnili nazaj v Ljubljano. Naš vikend se je s tem tudi zaključil 🙂 Vsem faranom in župnijski ekipi  iz Vidma pri Ptuju se iz srca zahvaljujemo za prejete darove !

 

Že to nedeljo pa se vidimo v župnijah Lj. Dravlje in v župniji na Ptuju (klošter) !