Seznam presenecenj, ki so me pricakala v Indiji
PROMET
Trobiti. Edino pravilo. Komaj smo sedli v avto iz letalisca, ze se je od zadaj zgodil manjsi karambolcek. Nic taksnega, nihce se ni niti ozrl, dokler gre samo za praske, to ni vredno preplaha. Pravila za srecevanje v kriziscih mi se niso jasna, mislim, da gre za prednost mocnejsega, hitrejsega in glasnejsega. V nasem belem terencu smo kar zmagovalni. OPICE Komaj smo dobro zaceli s prilagajanjem novemu okolju, ze so nas izza hise prisle pozdraviti velike opice. Vcasih sedijo na obzidju ob hisi in potem previdno opazujemo drug drugega. Mislim, da nam ne priznavajo napredka v evoluciji, saj se ponavadi precej arogantno praskajo in zavijajo z ocmi.
HRANA
Pocasi, pocasi. Se opazila nisem, kdaj sem izgubila privzgojeni odpor do hranjenja z roko in kmalu se mi bo pribor zdel le smesna, nefunkcionalna iznajdba. Kako si ohladiti kavo? Iz skodelice jo nalijes na kroznicek in posrkas! Zacimbe mi se vedno ogrejejo vso prebavno pot. 🙂
KAMELE in KRAVE
Mestna voznja je bolj raznolika od nase. Prehiteva se po desnem pasu, in sicer rikso, motoriste, krave ali pa kamele. Vsi smo enakovredni udelezenci prometa, le pravil ne poznajo vsi, zato vse skupaj zahteva doloceno prilagajanje. Sicer pa je odnos do zivali tu precej ljubec: poleg krav se otroci s svojimi neznostmi obracajo se na pse in kuscarje. Nic pa ni lepsega od pavjega samca, ki zjutraj poleti pred teboj cez polje in njegov vec metrov dolg pisan rep zaplapola za njim …
VERA
Preseneca me duhovna bogatost ljudi, ki jih srecujemo. V sozitju morajo ziveti tako hindujci kot muslimani in kristjani. Drznem si reci, da jih ta verska raznolikost bogati. Kljub obcasnim konfliktom in velikim sporom v preteklosti, jih sili v razmisljanje o Preseznem, njegovih obrazih in o poteh, ki vodijo do njega.
LJUBEZEN
Ce naj dekle vedno prekrije vse svoje telo s sarijem, barvitim oblacilom, ki je na pogled kot velika ruta, in se poroci z moskim, ki ga izberejo starsi, prvic pa ga bo videla sele na dan svoje poroke, potem je tu o ljubezni v nasem smislu tezko govoriti. Si sploh lahko zamislijo taksno najstnistvo, kot ga imamo mi? S plesi, simpatijami, licili in celim rompompomom okoli prve zaljubljenosti? In prave ljubezni? Res je, tu je vse to umaknjeno na stranski tir, vendar pa se tudi indijska druzba spreminja. Starsi sprasujejo otroke za mnenje, ko odlocajo o porokah. Zenske se borijo za svojo enakopravnost, so tudi aktivne v politiki in uciteljskih poklicih. Ljubezen zanje pomeni ustvarjati in negovati slogo po poroki, v druzini, ki naj uspesno traja. Tovrstna ljubezen pa je pri nas se premalo oglasevana.
GOST
Indijci verjamejo, da je gost kakor bog. In mora biti temu primerno postrezen. Posedejo se okoli nas (pogosto kar na tla), prinasajo sok, kavo, caj in ustavijo svoje delo, da nas lahko pogostijo. Ni se tezko cutiti sprejetega. Zenske nam posojajo svoja tradicionalna oblacila, spletajo kite in ucijo pripravljati ciapate. Majhne puncke prinesejo cvetove, ki nam jih zataknejo v lase. LEPOTA Da naj bi morale biti lepe zenske cim mocnejse, je tudi v Indiji ze minuli trend. Ostaja pa pravilo, da naj zenska ne pokaze ramen in dekolteja, zato lahko le hrepenece opazujemo kratke poletne majcke v omari, ki tu odpadejo. Nasprotno pa je dovoljeno pokazati trebuh, kar je pri nas bolj delikatno. Vsem zapletom navkljub, ostaja dejstvo, da lepota prihaja v veliki meri od znotraj, ar je medkulturna univerzalija in pomeni, da lahko kjerkoli na svetu prepoznas in zacutis lepe in dobre ljudi.