Kaj je program POTA?

POTA je eden izmed programov, ki delujejo pod okriljem zavoda Katoliška mladina. Nastal je kot odgovor, na iskanje in želje mnogih prostovoljcev iz Slovenije, kako graditi boljši svet, ki bo temeljil na medkulturnem in medčloveškem dialogu. Program sledi geslu zavoda, ki je: »Voditi mlade h Kristusu.«

Že 15 let, mladim od 18. do 30. leta, omogoča prostovoljno delo na projektih, ki segajo v najbolj oddaljene države sveta. Do sedaj je sodelovalo že 758 prostovoljcev, ki so služili v kar 26 različnih državah. Najpogosteje so misijonarili na Madagaskarju, v Indiji, Braziliji in Peruju, med državami kamor so se odpravljali, pa so tudi Kostarika, Tajvan, Jamajka in Slovenija.

Kaj je POTA projekt?

Vsako leto voditelji programa stopijo v stik z misijonarji, duhovniki, ravnatelji šol in vrtcev ter redovnicami, ki potrebujejo pomoč. Mlade, ki  se prijavijo, se razdeli v skupine. Te postanejo odgovorne za delo pri gostitelju. Leto pred odhodom se začnejo usposabljati in pripravljati na misijonarjenje v posamezni državi. V tem času zbirajo tudi denarna sredstva. Župnije jim vedno priskočijo na pomoč in jim omogočajo materialno podporo  za izpeljavo.

Projekti se izvajajo v poletnih mesecih. Prostovoljci živijo pri gostiteljih, kjer organizirajo oratorije, učijo v šolah, pomagajo v bolnišnicah, sodelujejo v gradbenih in agrarnih delih, širijo Božjo besedo in se trudijo lepšati dneve ljudem, ki jih srečajo.

POTA program pusti pečat na ljudeh in v svetu.

Z mednarodnim prostovoljstvom program omogoča, da prostovoljci, gostitelji in ljudje, s katerimi stopajo v stik, skupaj sodelujejo, se učijo drug od drugega in gradijo skupnost.

Vpliv prostovoljcev z mednarodno in medversko izkušnjo na slovensko družbo, je vedno bolj pomemben, saj udeležba v takšnem ali podobnem projektu pomaga uvideti, da svet, kljub razdejanosti, krivici, revščini in sebičnosti, ostaja lep ter vreden ljubezni.

To zavedanje prostovoljce motivira, da se zavzamejo in nadaljujejo z delom z ljudmi v stiski tudi po vrnitvi domov, hkrati pa pričevanje, ki izvira iz njihovih besed in dejanj, deluje kot vzpodbuda v njihovem domačem okolju.

Urh Špital