BISTVO PROGRAMA

Program je nastal kot odgovor na iskanje in želje mnogih prostovoljcev iz Slovenije, kako graditi boljši svet, ki bo temeljil na medkulturnem in medčloveškem dialogu.

Že 14 let program POTA omogoča mladim v poletnih mesecih prostovoljno delo na projektih po celem svetu. Nameni programa so nudenje priložnosti za delo na konkretnem projektu, zbiranje denarne pomoči za gostitelje, deljenje izkušnje s čim širšim krogom ljudi ter priložnost za medkulturno učenje. Ker se projekti izvajajo v skupinah, omogočajo prostovoljcem izkušnjo življenja v skupnosti in osebnostno rast. Delo v državah v razvoju da mladim edinstveno izkušnjo stika z drugačno kulturo, z ljudmi, ki so bogati bolj duhovno kot materialno. Program deluje pod okriljem zavoda Katoliška mladina.

POMEN PROSTOVOLJSTVA

Vpliv prostovoljcev z mednarodno, medkulturno in medversko izkušnjo na slovensko družbo je vedno bolj pomemben, ker udeležba v takšnem ali podobnem projektu pomaga uvideti, da je svet, medtem ko ostaja lep in vreden ljubezni, tudi poln krivic, sebičnosti in revščine. To zavedanje močno motivira prostovoljce, da se zavzamejo in nadaljujejo delo z žrtvami krivic tudi po svoji vrnitvi v domovino, hkrati pa pričevanje, ki izvira iz njihovih besed in dejanj, deluje kot vzpodbuda v njihovem domačem okolju.

PREGLED LETNEGA DOGAJANJA

V decembru se pričnejo študentje in maldi v poklicih prijavljati na program. V januarju se prvič srečamo na uvodnem usposabljanju in prostovoljci izvejo na kateri projekt se odpravljajo. Do maja traja pripravljalna faza, ta čas je namenjen pripravi skupine na delo ter medsebojnem spoznavanju. Prostovoljci tudi zbirajo sredstva za potrebe svojih gostiteljev z obiski v domačih župnijah, organizirajo koncerte, kontaktirajo podjetja za sponzorstvo, prodajajo lastne izdelke … V poletnih mesecih se dobro povezane skupine odpravijo na različne konce sveta nuditi pomoč gostiteljem, na razpolago izročijo svoj čas in talente. Po približno enem mesecu se mladi vrnejo domov in svoje izkušnje predstavijo vsem, ki so jih podpirali. Jesen prinese zaključek potovskega leta z zaključnim srečanjem, kjer skupaj še enkrat obujamo spomine na poletne dogodivščine.

KRŠČANSKE VREDNOTE

SKUPNOST

SOLIDARNOST

PREPROSTOST

UČENJE

ODGOVORNOST

Ko sem se soočila s svojimi strahovi, jih je nadomestila čisto nova, še nepoznana dimenzija ljubezni.
Vida • prostovoljka, Bolivija
Najbolj čarobno je početi stvari, ki te osrečujejo in imeti pogum, da včasih gremo prek sebe, da jih dosežemo.
Darja • prostovoljka, Indija

ORGANIZACIJA

Organizacijsko podporo programu nudi Katoliška mladina.

Katoliška mladina je skupnost mladih, ki podpira druge mlade pri hoji za Kristusom in jim pomaga pri iskanju poklicanosti.

Naše vodilo je: »Mlade voditi h Kristusu.«

Tinkara Jerkič
Tinkara Jerkič
KOORDINATORKA PROGRAMA
Rebeka Mamić
Rebeka Mamić
SPREMLJEVALNA EKIPA
Matej Jurca
Matej Jurca
SPREMLJEVALNA EKIPA
Amalija Cotman
Amalija Cotman
SPREMLJEVALNA EKIPA
Andreja Perc
Andreja Perc
SPREMLJEVALNA EKIPA
Urh Špital
Urh Špital
SPREMLJEVALNA EKIPA
Matevž Mehle
Matevž Mehle
SPREMLJEVALNA EKIPA

Program načrtuje in vodi ekipa spremljevalcev, ki prihajajo iz različnih področij izobraževanja, skupne pa so jim izkušnje na področju mednarodnega prostovoljstva. Za delovanje celotnega programa tekom leta skrbi koordinator. Vsak projekt (skupino prostovoljcev) vodita eden ali dva voditelja, ki so s posebnim programom usposobljeni za soočanje z izzivi, ki jih predstavlja vodenje skupine. Le-te so sestavljene iz 3 do 10 prostovoljcev, odvisno od možnosti in potreb gostiteljev, pa tudi od zanimanja za posamezno smer oz. projekt.

POLEPŠAJ ŽIVLJENJE

Več kot daš drugemu, srečnejši postaneš sam. Priložnost te čaka na vsakem koraku. (Katja, prostovoljka POTA)

OBVEŠČAJ ME
PODPRI NAS