Dan po tem, ko se je končal oratorij za otroke, se je začela Colonia de adolescentes, ki je v bistvu oratorij za mladostnike od 11 do 18 leta. Utrujeni, a polni zagnanosti, smo se na precej oblačno soboto, zjutraj odpravili na CAIJ, kamor so že prihajali udeleženci, s skoraj večjimi kovčki, kot smo mi imeli nahrbtnike za celoten mesec in z zvitimi blazinami, vzglavniki, odejami… Animatorji so jih razporejali po praznih učilnicah, kjer so naslednje štiri noči prespali. Tema oratorija je bila enako kot na oratoriju za mlajše, torej sveti Pavel, zato smo ponovno odigrali našo gledališko predstavo, ki je bila presenetljivo uspešnejša kot pretekli teden. Pripravili smo tudi pet delavnic: Nastja je izdelovala rumove kroglice brez ruma (ali hruma kot Brazilci izgovarjajo), Miha je šival sovice, Marija je delila svoje znanje kickboxa, Manca je učila plese ob slovenski glasbi, kot so Račke, Ob bistrem potočku je mlin, Mi gremo pa na morje… medtem pa so se na Katjini delavnici igrali slovenske igre kot je Zemljo krast. Delavnice so potekale lažje kot pri mlajših, saj smo kar nekaj udeležencev poznali že iz prejšnjega termina, kjer so bili animatorji, in nekateri so znali tudi malenkost angleško.

Pripravili smo tudi dve veliki igri in pomagali pri igrah, ki so jih pripravili brazilski animatorji. Imeli so zanimive nagrade, borili so se za kosilo. Zmagovalna ekipa je dobila najboljše in najobilnejše kosilo (npr. lazanja), poraženci pa so za obrok dobili le kruh in čaj.

Veliki kovčki so nam postali jasni že v soboto zvečer, ko smo vsi zmedeni sledili »ušmekanim« udeležencem na avtobus in v avte, s katerimi smo se peljali v center mesta, kjer smo vsak z eno skupino, po mestu iskali osebe z imenom Pavel. Za nagrado smo na koncu vsi skupaj odšli v disko, ki so ga imeli odprtega samo za nas. Podobne plesne večere so imeli tudi druge dni in zadnji večer je bil na vrsti slovenski večer. V torek že na vse zgodaj, so se udeleženci kolonije skupaj z večino animatorjev odpravili na izlet v sosednje mesto, medtem pa smo se mi lotili priprav. Manca in Katja sva s pomočjo dveh Brazilk okrasili prostor, Marija, Miha in Nastja pa so se podali v kuhinjo kjer so pripravili »štrudel«, rižev narastek in belokranjsko pogačo.

Večer je bil pravi uspeh. Na začetku smo predstavili Slovenijo, sledila je pokušina naših dobrot, nato »Srčkov ples«, kjer so v prej določenih parih plesali na slovenske pesmi in ko je glasba utihnila, so pari čim prej skušali poklekniti. Največji uspeh pa je požel ples z metlo, pri katerem niso ravno dojeli, da tisti, ki pleše z metlo ni ravno zmagovalec in so se zato precej požrtovalno borili kdo jo bo dobil.

Teden (ki se je pričel v soboto) se je v končal v sredo, s sveto mašo, kjer smo zapeli »Aleluja, naše veselje« in po koncu maše še enkrat zaigrali celotno gledališko predstavo, pri kateri smo se zelo zabavali.

#eslovenos