16.3.2019 Ljubljana- Vič. Sedim za računalnikom v sobi, kjer so še štiri druga dekleta, ki vse pridno delajo. Potekajo priprave za naše prostovoljno delo, ki se bo zgodilo to poletje. Odpravljamo se na Tajsko in vse smo že zelo navdušene in v polnem teku. Ko razmišljam na kaj vse moramo biti pozorne in kaj vse moramo še postoriti pred našim odhodom, se zavem, da je to velik in obsežen projekt.

V pripravljalni fazi se ukvarjamo predvsem z zbiranjem finančnih prispevkov, saj želimo poleg našega časa in energije tajskim otrokom in sestram uršulinkam, ki vodijo vrtec in šolo podariti tudi finančna sredstva, saj vemo, da jih za kakovostno vodenje šole potrebujejo. Šola leži na severnem delu Tajske, v provinci Phayao. To je eden bolj podeželskih predelov, kjer se ljudje večinoma ukvarjajo s kmetijstvom in jim izobrazba ne predstavlja prioritete. Za te otroke je zelo pomembno, da se izobrazijo in si kasneje v življenju lahko zagotovijo dobro službo, saj bi drugače životarili, dekleta pa bi se bila primorana ukvarjati s prostitucijo. V spodbudo pri naših pripravah pa so nam tudi slovenske sestre uršulinke, ki so opravljale misijonsko delo na Tajskem. V navdih nam je tako sestra Frančiška Novak in Ksaverija Pirc, ki sta veliko naredili za revna in izkoriščena dekleta v gorskih predelih Tajske.

Naš čas priprav predstavlja seveda še veliko drugega dela, kot na primer pošiljanje donatorskih prošenj, pečemo piškotke za obiske po župnijah, pišemo lepe misli, da jih bodo ljudje lahko vzeli domov…

Poleg samih priprav pa je naša naloga tudi, da spoznavamo Tajsko že zdaj – se učimo o njihovi kulturi, se naučimo nekaj osnovnih besed, da se bomo lahko pogovarjali z otroci in učitelji.

Poleg vsega že naštetega pa je zelo pomembno tudi kako se razumemo kot ekipa- tim. Zavedamo se, da je vsaka od nas različna, ima svoje pozitivne lastnosti, talente in pa seveda tudi negativne lastnosti in pomanjkljivosti. A se na vikend pripravi učimo kako delovati kot enotna skupina, povezujemo se druga z drugo, se spoznavamo itd. Pomembno je, da se že zdaj povežemo, saj bomo na Tajskem daleč od doma in bomo na nek način prisiljene, da se zanašamo druga na drugo, prav tako pa ne smemo pozabiti na Boga, ki je vedno z nami in verjamemo, da bo tudi na tej poti.

Hvala da ste si vzeli čas za branje našega bloga. Ekipa Tajk vam želi krasen dan!

La gorn-ka!