Sva Rebeka in Katja, prostovoljki v centrih Matere Tereze. Delava v enoti Shishu Bhawan, kjer biva 35 otrok z mentalnimi oz. fizičnimi ovirami.

Naš dan se začne z molitvijo in petjem, skupaj z otroki in sestrami ter drugimi prostovoljkami, ki nas kličejo aunties. Vsakega otroka pokličemo po imenu in zapojemo »is so wonderful, sooo wonderful life«. Sledi igranje, ko jih prostovoljke zabavamo, jim pojemo in delamo lažje raztezne vaje, kolikor kdo zmore. Za zajtrk dobijo mleko in piškote, me pa jih pomagamo hraniti. Nato imamo prostovoljke kratek odmor za čaj in piškote, ki se ga vedno veseliva, ker meniva, da pripravljajo najboljši čaj v Kalkuti. ( Potem se do kosila spet igramo, preostanek časa pa vzamejo hranjenje, umivanje in previjanje. Ko je vse urejeno, jih položimo v posteljice za počitek in s tem se naša dopoldanska izmena zaključi.

Po prvih vtisih lahko rečeva, da si prej nisva predstavljali, kako naporno je lahko delo z otroki s posebnimi potrebami, saj se hitro zatakne že pri čisto običajnih stvareh, kot so komunikacija, igra, hranjenje in preoblačenje. Včasih ne veva, kaj jim je pravzaprav všeč in kaj ne, saj se jih večina odziva precej omejeno, nekateri pa sploh ne. S temi občutki ni tako lahko delati, vendar verjameva, da ti otroci potrebujejo in čutijo predvsem bližino in naklonjenost, četudi tega ne znajo ali pa ne zmorejo pokazati.

Tako kot je rekla Mati Tereza: »Mi sami čutimo, da je to, kar počnemo, le kaplja v morje. Vendar, če te kaplje ne bi bilo v morju, mislim, da bi bilo morje prav zaradi te manjkajoče kaplje, manjše.« Tudi prostovoljci smo kot te kaplje in karkoli dobrega naredimo, morda ne bo spremenilo veliko, bo pa vsaj kakšnemu otroku narisalo nasmeh na obraz.