Psihiatrične bolnišnice so navadno dokaj zaprte ustanove. Izhodi pacientov so omejeni tako po pogostnosti kot glede na diagnozo posameznika in njegovo nevarnost za pobeg. Kako bi se odzvali na novico, da bo sedem prostovoljcev odpeljalo 39 pacientov iz bolnišnice Ljubljana-Polje na popoldanski izlet v center mesta? Tako se je namreč zgodilo v La Pazu: Caztor, nas šest in še dve mladi medicinski sestri smo se z izbranimi pacienti odpravili na mestne gondole, prav tja do vrha mesta na El Alto. Seveda ni šlo brez zapletov, ker so nekateri bolniki takšni, da lahko odvandrajo malo po svoje. Dan je bil res naporen, kajti vsak izmed nas je vseskozi gledal naokrog, kje so člani njegove skupine in koliko jih je. A ko smo prišli nazaj, jih je bila večina navdušenih (nekateri so se prvič peljali z gondolo), kakšni pa so ostali tudi popolnoma ravnodušni. Ljudje smo si različni, ni kaj.

Nekaj dni pred tem je šla tudi celotna skupina oddelka LE1 (okrog 30 pacientov) na izlet v park, ki je le malo naprej od Valle de la Luna v La Pazu. Povzetek dogajanja: potikanje po zelenicah, pletenje kitk, igranje nogometa, piknik s klobasicami, petje in ples.

Danes pa smo se s 17 izbranimi pacienti odpravili v center mesta v muzej, kjer smo si ogledali zgodovino poselitve Južne Amerike in predvsem bolivijskih predelov, življenje na Altiplanu v prejšnjih nekaj tisoč letih, fotografije La Paza skozi celotno 20. stoletje, pridelavo alpakine volne, značilne maske za karnevale in obrede po državi ter še par drugih zanimivih reči.

Prosim le, da nas ne sodite prehitro in se ne zgražate, da s takšnimi ljudmi hodimo naokrog po ulicah. Vsak človek je namreč zase svet in poseben na svoj edinstven način. Različne so diagnoze, ki se pripišejo ljudem v psihiatričnih bolnišnicah: niso vsi shizofreniki, anksiozni, depresivni in nevarni za zunanji ali notranji svet zaradi nagnjenosti k (samo)nasilju. Daleč od tega. Sicer pa ko enkrat nekaj časa preživiš s temi ljudmi, spoznaš, da je vsak izmed njih – ne glede na njegove težave in zdravila – takšen kot jaz in ti: človek, ki potrebuje hrano, izobraževanje, dobro družbo in razvedrilo.