Loading...
PRIJAVI SE2018-12-01T10:36:24+00:00

POGOSTA VPRAŠANJA

Kdo se lahko prijavi?

Motivirani mladi med 18. in 30. letom, ki si želijo močne izkušnje misijona in prostovoljstva v drugačni kulturi. V času odhoda na projekt morajo biti prostovoljci polnoletni.


Kdaj in kje se lahko prijavim?

Prijave na projekte 2019 bodo odprte v decembru. Prijavnica bo dostopna na www.pota.si in www.skam.si do novega leta. Da ne zamudiš prijave in pomembnih informacij nas spremljaj na Facebooku @programPOTA.


Koliko časa traja projekt?

Tekom pripravljalne faze pred odhodom potrebuješ nekaj vikendov »rezervirati« za organizirano POTA pripravo in za zbiranje sredstev za gostitelje. Sam projekt, torej delo pri gostiteljih v tujini, pa traja 3 tedne do 1 mesec. Termin odhoda določi skupina sama, običajno v juliju in avgustu.


Kam vse lahko grem?

V poletju 2019 lahko delaš v Boliviji, Indiji, Peruju, Mozambiku, Braziliji, Ukrajini ali pa na Madagaskarju in na Tajskem. Organizirali bomo tudi projekt v Sloveniji, za vse tiste ki želite darovati svoj čas in talente v domačem okolju. Sledi nam na Facebooku na @programPOTA, da ne zamudiš informacij.


S kom pa grem?

Velik del POTA izkušnje je živeti in delati v skupnosti. Na projekt greš s skupino podobno mislečih mladih, običajno med 3 do 10 oseb, odvisno od potreb gostiteljev. Čeprav se ob prijavi še ne poznate, imate do poletja veliko časa za spletanje vezi.


Kakšni so stroški projekta?

Strošek letalske karte, prevoza na letališča, morebitne vize, cepljenja in zdravstvenega zavarovanja krijete prostovoljci sami. Skupni stroški so odvisni od tega, kam se odpravljaš. V času dela pri gostiteljih imate zagotovljeno bivanje, prehrano, lokalne prevoze in material za delo. Ob prijavi poravnaš tudi prispevek za organizacijo in usposabljanje (glej spodaj).


Kako se pripravim na projekt?

Med januarjem in junijem se bomo srečevali in pripravljali na enodnevnem usposabljanju za prostovoljce, vikend pripravo, na srečanjih in sestankih po skupinah ter dveh vikend priprav po projektih. Termine pripravljalnih srečanj si lahko že zabeležiš v svoj koledar (glej spodaj). Za gostitelje se v tem času zbira denarna in materialna sredstva s katerimi se pokrije stroške bivanja prostovoljcev in delovanje njihovih centrov ali misijonov.


Kaj se dela na projektu?

Pomoč gostiteljem vključuje na primer organizacijo otroških oratorijev, poučevanje v šolah, delavnice z otroci v vrtcu, animacijski program za lokalno skupnost, delo v bolnišnicah in sirotišnicah, aktivnosti za ljudi z motnjami v duševnem razvoju.


Ali imam čas tudi za potovanje po državi?

Seveda. Po zaključenem delu na projektu se lahko s skupino odpravite na raziskovanje države gostiteljice, vendar je to v lastni organizaciji in ni uradni del programa POTA.


Kaj pa, če gre kaj narobe?

Spremljevalna ekipa POTA je vedno na razpolago za pogovor in reševanje problemov, tudi ko si v tujini smo dosegljivi. Za primer bolezni in nezgode se prostovoljci obvezno zavarujete, o možnih kriznih situacijah pa se pogovorimo tekom priprav.


Kaj pa ko pridem nazaj?

Po povratku se srečamo na zaključnem srečanju in predstavimo drug drugemu kaj smo doživeli poleti. Zahvalimo se ljudem, ki so podprli projekt in tudi njim predstavimo izkušnjo in delimo s svojimi bližnjimi nova spoznanja.

Kaj pa stroški?

POMEMBNE INFORMACIJE

Prispevek za prijavo znaša 120 eur za študente ali brezposelne oz. 140 eur za zaposlene osebe. Ob prijavi poravnate 20 eur, preostanek pa lahko v enem ali dveh obrokih nakandno.

Pomembni datumi za pripravljalna srečanja:

  • Do 31. decembra 2018 – rok prijave
  • 12. januar – uvodno usposabljanje v Ljubljani (9.00 – 17.00)
  • 21. januar – spoznavno srečanje skupin (17.00 – 21.00)
  • 22. – 24. februar ALI 1. – 3. marec – pripravljalni vikend
  • Po dogovoru – dva pripravljalna vikenda po skupinah

INFORMATIVNO SREČANJE

 5. 12. ob 20.15

 12. 12. ob 20.15

Dvorana Društva SKAM, Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana

PRIJAVA NA PROJEKT

Štejejo dejanja storjena iz srca. (Damjan, prostovoljec POTA)

PRIJAVA

KONTAKT

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Zadeva

Sporočilo