Na začetku naše poti smo razbijali mite o naših predstavah o Ukrajini, začenši s stanjem ukrajinskih cest. A le slabo uro vožnje iz Kijeva proti Fastivu so se v cestah začele pojavljati prve ogromne luknje. Nekatere bi brez težave presekale gumo ali utrgale kolo, v kolikor si jim ne bi izognili. (upoštevati je treba, da je to regionalna cesta, kjer se praviloma vozi 90km/h)


Striček Garmin je tokrat malo zatajil in kar naenkrat smo se znašli v ulici sredi Fastiva, le nekaj 100m stran od našega cilja. Rahlo zgubljeni smo v polomljeni ruščini začeli spraševati mimoidoče, kje je center sv. Martina. Ko smo že skoraj obupali in nas je rahlo zaskrbelo, kako bomo našli center, nam je naproti prišel prijazen mladenič, ki je ravno prihajal od tam. Takoj je poklical očeta Mihaela, da prihajamo  ter nam kar osebno pokazal pot do tja. Ubistvu smo bili res zelo blizu. Takoj za ovinkom nas je pričakalo ograjeno otroško igrišče in mogočna cerkev nasproti. Bili smo na cilju.

  1. TEDEN V FASTIVU

V Fastivu imamo priložnost delati z ukrajinskimi otroki v prekrasnem centru, ki otrokom ponuja igro na različnih igralih in zviralih. Center poleg igral premore tudi osnovno šolo, vrtec in mini živalskih vrt, kjer lahko otroci hranijo in božajo različne živali.

Ob takšnem centru človek kaj hitro pozabi, da je okolica cerkve in centra pravzaprav najbolj urejen del mesta in za otroke tudi edini brezskrben kraj, kjer se lahko igrajo in uživajo.

Tudi notranji prostori so nas naravnost osupnili, hkrati pa smo bili zelo veseli, ko smo videli, da vse donacije, ki jih center dobi in, ki smo jih tudi sami zbrali z vašo pomočjo, dejansko porabijo za center, saj dominikanci živijo preprosto življenje v skromni hiški ob mogočni cerkvi.

Prav užitek je gledati, kako malo je potrebno, da so otroci srečni in kako se znajo sami igrati. Za razliko od slovenskih šol in kolonij, kjer je vse več otrok, ki se sploh ne znajo več igrati. V veliko veselje jih je bilo gledati, ko so si med malico podajali plastenke z vodo ali pa kako zadovoljni so, ko za zmago v igri dobijo košček jabolka.

V začetku nas je bilo malo strah, kako se bomo sporazumevali z njimi, saj nihče izmed nas ne govori njihovega jezika. A očitno se v naši družbi počutijo tako dobro, da se za to sploh ne menijo. Mi pa smo se dosedaj že naučili nekaj osnovnih besed, kot npr. »silno, silno super silno,« ko želijo, da jih čim močneje poženeš po jeklenici (»Tarzan« ali strokovno spust po jeklenici) ali pa »katajte,« ko želijo, da jih potiskamo na gugalnici. Sedaj so se tudi že naučili, da nam kar direktno pokažejo, kar hočejo, če pa res ne moremo razločiti, kaj nam želijo povedati, nam na pomoč priskočijo ukrajinske prostovoljke, ki delajo v centru. Otroci se prav nič ne menijo zato, če se v peskovniku umažejo. V popoldanski vročini pa jim v majhne lavorje nalijemo vodo, da se lahko hladijo v tem vročem celinskem podnebju. oz. vodo uporabijo za grajenje potk, gradov in cest.

Saj res, nogomet je popularen tudi v Ukrajini. Zlasti fantje so veseli, če odigramo z njimi igro nogometa.

Prostovoljci v centru jim pustijo, da se prosto gibajo znotraj ograjenega igrišča in zelo malokrat slišiš s strani prostovoljk, ki pazijo otroke besede: »Tega pa ne smeš, ker je nevarno, splezaj dol, je previsoko ipd.« Namesto tega, stopijo zraven in jih karseda budno pazijo, da lahko preprečijo nezgode. Pustijo jim, da so umazani, da pacajo, da bosi hodijo po peskovniku in po travi. Z drugimi besedami, pustijo jim biti otroci.

Seveda smo se potrudili in zanje pripravili tudi športne, vodne in štafetne igre ter lov za zakladom, česar so bili zelo veseli. V prvi vrsti pa smo jim pustili, da prosto tekajo in se igrajo po svoje, saj je to tisto, kar otroci najbolj potrebujejo.

Za nami je naporen a prekrasen oratorijski teden. Vsega, kar smo doživeli, se ne da opisati, a mislimo, da slike povedo vse. Sedaj pa se pripravljamo na nekoliko drugačen teden, saj bomo imeli v naslednjem tednu v Fastivu t.i. »Summer camp«, kjer bodo otroci tokrat prespali kar na dvorišču doma sv. Martina.
Več o tem pa v naslednjem blogu.