Osnovna navodila za ustvarjanje prispevkov na blogu.

1. Korak – Osnutek prispevka

Najprej klikni na možnost Dodaj nov prispevek, ki ga najdeš v meniju na levi strani.  Na strani, ki se odpre v najbolj zgornjem okencu vpišeš naslov prispevka, ki bo viden na blogu. Za lažjo razporeditev in več možnosti klikneš na gumb Use fusion builder. Ta funkcija omogoča, da brez posebnega znanja programiranja in oblikovanja izdelaš kar najboljši prispevek.

Deluje tako, da najprej izbereš container (vsebnik, če se že gremo knjižni jezik 😀 ). To storiš tako da klikneš na gumb + Container.

Ti container-ji se razlikujejo glede na prostor, ki ga bodo zavzeli na strani (to prikazujejo podobe container-jev).

Vstaviš lahko več različnih vrst containerjev npr. 1 čez celotno stran, nato dva polovična in nato 3 tretjine (možnosti je veliko, niso pa vse uporabne). Kot vidite so containerji tisti sivi okvirčki, ki imajo v levem zgornjem kotu ulomek, ki vam pove kolikšen del strani zavzema. Moder okvirček pa je bolj neke vrste predelek, ki je tu za preglednost. Ta predelek se lahko skrči s pritiskom na belo puščico v desnem zgornjem kotu posameznega predelka.

Pri vsakem predelku in containerju imaš v zgornjem delu tudi ikono pisala s katerim lahko dodatno urediš lastnosti predelka ali containerja. Spremeniš lahko barvo odzadja, dodaš razmike med predelki ipd. Ko si si zamislil/-a približno razporeditev besedila in slik na strani, kar dosežeš z različnimi kombinacijami container-jev nadaljuješ z vstavljanjem besedila, naslovov in slik.

 

2. Korak – Vstavljanje besedila in naslovov

Preden vstavite besedilo je potrebno izbrati pravi element, ki ga boste vstavili v container. Elementi so različni, od naslovov, slik, gumbov,.. Za vas pridejo v poštev v glavnem text block, title, separator, image frame, image carousel ali kakšen youtube. Kliknete na +element nato pa izbirate med različnimi elementi, ki so razvrščeni po abecednem vrstnem redu.

Elemente lahko iz predelkov v predelke oz. containerje premikate tako, da jih povlečete na želeno mesto. Recimo, da najprej napišemo besedilo. Kliknemo na text block, nakar se nam odpre okno z navadnim urejevalnikom besedil. Ta deluje podobno kot word z nekaj omejitvami. Ko napišete željeno besedilo kliknite shrani.

Podobno se ustvari tudi naslove, le da se tam klikne na element Title. Pri naslovih lahko s klikom na zavihek Design options spreminjate tudi velikost naslova glede na pomembnost, razporeditev naslova in razne razmejilne črte.

 

3. Korak – Vstavljanje slik

Vstavljanje slik je vsaj po mojem mnenju najbolj dolgotrajno delo pri objavi prispevka. Slike lahko vstavite na več načinov :

  1. Vstavite jih v text block (tako kot bi to storili v wordu)
  2. Vstavite jih preko image frame ali image carousel

Vsak način ima svoje prednosti in slabosti. Image frame vam omogoča, da slike lažje razporedite v posamezne containerje, vendar k slikam ne morete napisati nobenega opisa. Pri navadnem vstavljanju pa lahko napišete opis slike ( tako da z desnim klikom na sliko izmed ponujenih možnosti izberete tisto za vstavitev opisa), vendar zna priti do problemov pri optimalni postavitvi slik.

Sliko vstavite v text block tako, da izberete možnost add media. S klikom na to možnost vas odpelje v vašo knjižnico. 

 

V knjižnici se vam bodo pokazale vse slike, ki jih boste naložili na stran. Če boste kliknili na sliko se vam bo na desni strani pokazalo okence, kjer lahko sliko zbrišete in tako ali drugače uredite. Najprej pa morati slike seveda naložiti. To storite tako da izberete zavihek naloži datoteke. Sledite navodilom na strani in vaša slika se bo pojavila v predstavnostni knjižnici. Paziti morate samo na velikost slike (pod 8MB) in v resoluciji slike (to je tist  1280×720 –  številke bodo najbrž različne). Stran vam najverjetne ne bo naložila slik tam čez 3000×2500. Če se pojavi problem sliko kompresirate na za to namenjenih spletnih straneh (v google vtipkaj compress photo).

V image frame-u in image carousel-u sistem deluje podobno, le da sledite okencu, kjer piše upload image. Od tam vas bo zopet vrglo v knjižnico.

4. Korak – Objavljanje in ostalo

 

Ko ste zadovoljni z izdelkom lahko najprej kliknete na gumb Predogled, ki ga najdete na zgornjem desnem delu strani. Ta možnost vam omogoča, da vidite kako bo izgledal prispevek brez, da bi ga objavili ( kar pride zelo prav, ko se učite ali igrate z nastavitvami). Ko želite izdelek objaviti, kliknite na moder gumb Objavi, ki se nahaja malce pod prejšnjim gumbom.

Preden objavite prispevek morate naložiti še prikazno sliko, to je slika, ki se vam bo prikazala v blogu nad naslovom vašega prispevka. Če je ne naložite pa v blogu viden samo naslov prispevka, kar izgleda precej pusto in neatraktivno. Prikazno sliko naložite s klikom na gumb nastavi prikazno sliko, ki ga najdete desni strani strani (malce bolj spodaj). Zopet vas bo odpeljalo v predstavnostno knjižnico, kjer po ustaljenem postopku naložite sliko.

Seveda ste dobrodošli, da še sami  raziščite možnosti, ki so vam na voljo, se poigrate z nastavitvami za kar najboljši izdelek. Pri tem vam bo najbolj pomagalo učenje iz napak in uporabljanje predogleda prispevka.

Če prispevek objavite nato pa se spomnite, da ste kaj pozabili se ne sekirajte. Samo spremenite tisto stvar in kliknite na moder gumb posodobi, ki bo na prejšnjem mestu gumba objavi.