Osnovna navodila za ustvarjanje prispevkov na blogu

1. Korak – Osnutek prispevka

Najprej klikni na možnost Dodaj nov prispevek, ki ga najdeš v meniju na levi strani.  Na strani, ki se odpre v najbolj zgornjem okencu, vpišeš naslov prispevka, ki bo viden na blogu. Če stran slučajno še ni v Fusion Builder načinu, klikni na gumb Use Fusion Builder. Ta funkcija omogoča, da brez posebnega znanja programiranja in oblikovanja izdelaš kar najboljši prispevek.

Deluje tako, da najprej izbereš container (vsebnik, če se že gremo knjižni jezik 😀 ). To storiš tako da klikneš na gumb + Container.

Ti container-ji se razlikujejo glede na prostor, ki ga bodo zavzeli na strani (to prikazujejo podobe container-jev).

Vstaviš lahko več različnih vrst containerjev, npr. 1 čez celotno stran, nato dva polovična in nato 3 tretjine (možnosti je veliko, niso pa vse uporabne). Kot vidiš, so containerji tisti sivi okvirčki, ki imajo v levem zgornjem kotu ulomek, ki ti pove, kolikšen del strani zavzema. Moder okvirček pa je bolj neke vrste predelek, ki je tu za preglednost. Ta predelek se lahko skrči s pritiskom na belo puščico v desnem zgornjem kotu posameznega predelka.

Pri vsakem predelku in containerju imaš v zgornjem delu tudi ikono pisala, s katerim lahko dodatno urediš lastnosti predelka ali containerja. Spremeniš lahko barvo ozadja, dodaš razmike med predelki ipd. Ko si si zamislil/-a približno razporeditev besedila in slik na strani, kar dosežeš z različnimi kombinacijami container-jev, nadaljuješ z vstavljanjem besedila, naslovov in slik.

2. Korak – Vstavljanje besedila in naslovov

Preden vstaviš besedilo, je potrebno izbrati pravi element, ki ga boš vstavil v container. Elementi so različni, od naslovov, slik, gumbov … V poštev pridejo v glavnem Text Block, Title, Separator, Image, Gallery ali kakšen Youtube. Klikneš na + Element, nato pa izbiraš med različnimi elementi, ki so razvrščeni po abecednem vrstnem redu.

Elemente lahko iz predelkov v predelke oz. containerje premikatš tako, da jih povlečeš na želeno mesto. Recimo, da najprej napišem besedilo. Kliknem na Text Block, nakar se odpre okno z navadnim urejevalnikom besedil. Ta deluje podobno kot Word z nekaj omejitvami. Ko napišeš željeno besedilo, klikni shrani (Save).

Podobno se ustvari tudi naslove, le da se tam klikne na element Title. Pri naslovih lahko s klikom na zavihek Design Options spreminjaš tudi velikost naslova glede na pomembnost, razporeditev naslova in razne razmejilne črte. Naslovi velikosti H2-H6 so normalne pisave, H1 pa je bolj stilizirana (glej naslovno pisavo čisto na vrhu te strani). Sicer pa za naslove ni nujno, da jih narediš z elementom Title (sploh če ne potrebuješ razmejilnih črt), ampak jih lahko v navadnem Text Blocku oblikuješ v urejevalniku besedila s pomočjo spustnega menija, kjer privzeto piše Odstavek (tj. normalna pisava).

3. Korak – Vstavljanje slik

Vstavljanje slik je vsaj po mojem mnenju najbolj dolgotrajno delo pri objavi prispevka. Slike lahko vstaviš na več načinov :

  1. Vstaviš jih v Text Block (tako kot bi to storil v Wordu)
  2. Vstaviš jih preko elementa Image ali Gallery

Vsak način ima svoje prednosti in slabosti. Image omogoča, da slike lažje razporediš v posamezne containerje, vendar k slikam ne moreš napisati nobenega opisa. Pri navadnem vstavljanju pa lahko dodaš opis slike (tako da z desnim klikom na sliko izmed ponujenih možnosti izbereš tisto za vstavitev opisa), vendar zna priti do problemov pri optimalni postavitvi slik.

Sliko vstaviš v Text Block tako, da izbereš možnost Vstavi -> Add media. Klik na to možnost te odpelje v predstavnostno knjižico.

V knjižnici se bodo pokazale vse slike, ki bodo naložene na stran. Ob kliku na sliko se bo na desni strani pokazalo okence, kjer lahko sliko tudi zbrišeš ali urediš.  Najprej pa je treba slike seveda naložiti, in sicer preko zavihka Naloži datoteke. Slediš navodilom na strani in slika se bo pojavila v predstavnostni knjižnici. Če so datoteke večje od 16 MB, ne bodo naložene, stran pa bo velike slike avtomatsko zmanjšala na ločljivost 2048 px, kajti večje slike upočasnijo nalaganje spletne strani oz. bloga. Če želiš objaviti video, ki je najvčekrat precej večji od 16 MB, ga je treba naložiti na Youtube in nato objaviti s pomočjo elementa Youtube.

V elementih Image in Gallery sistem deluje podobno, le da slediš okencu, kjer piše Upload Image oz. Select Images. Pri Gallery lahko nastaviš, koliko slik se prikaže v vrsti (Number of Columns). Če želiš, da se slike pokažejo ena pod drugo, nastavi na Number of Columns = 1. Če je vrst več, so slike seveda manjše, a se ob kliku na njih povečajo.

4. Korak – Dve tehnični nastavitvi

Prva je nastavitev kategorije, ki pravilno razporeja prispevke v blog. Nastaviš jo tako, da na desni strani poiščeš razdelek Kategorije in izbereš ustrezno po principu *projekt* 2018, npr. Indija julij 2018.

Druga pa je Sidebar, tj. element, ki se pojavi desno ob besedilu prispevka. Pri vsakem projektu bo to besedilo s podatki za nakazilo donacije za dotični projekt. Nastaviš ga tako, da na dnu strani poiščeš možnost Fusion Page Options, klikneš na Sidebars in nato pri možnosti Select Sidebar 1 izbereš Sidebar, ki se imenuje po principu Prispevek *projekt*, npr. Prispevek Indija julij.

5. Korak – Objavljanje in ostalo

Ko si zadovoljen/-a z izdelkom, lahko najprej klikneš na gumb Predogled, ki ga najdeš v zgornjem desnem delu strani. Ta možnost omogoča, da vidiš, kako bo izgledal prispevek, ne da bi ga objavil (kar pride zelo prav, ko se učiš ali igraš z nastavitvami). Ko želiš izdelek objaviti, klikni na moder gumb Objavi, ki se nahaja malce pod prejšnjim gumbom.

Preden objaviš prispevek, moraš nujno naložiti še prikazno sliko. To je slika, ki se bo prikazala v blogu nad naslovom prispevka. Če je ne naložiš, bo v blogu viden samo naslov prispevka, kar izgleda precej pusto in neatraktivno. Prikazno sliko naložiš s klikom na gumb Nastavi prikazno sliko, ki ga najdeš desni strani strani (malce bolj spodaj). Prikazna slika se prikaže tudi kot prva slika v prispevku takoj pod naslovom. V kolikor je nočeš imeti tam, jo lahko onemogočiš preko Fusion Page Options -> Post -> Disable First Featured Image -> Yes.

Seveda si dobrodošel/-la, da še sam/-a raziščeš možnosti, ki so na voljo, se poigraš z nastavitvami za kar najboljši izdelek. Pri tem ti bo najbolj pomagalo učenje iz napak in uporabljanje predogleda prispevka.

Če prispevek objaviš, nato pa se spomniš, da si kaj pozabil, se ne sekiraj. Samo spremeni tisto stvar in klikni na moder gumb Posodobi, ki bo na prejšnjem mestu gumba Objavi.

V primeru kakršnih koli težav ali nejasnosti piši na .