Hola!

Mi smo že nekaj dni v Boliviji. Včeraj smo bili prvič v bolnišnici, danes začnemo delati čisto zares.

Naša pot se je začela v Ljubljani, kjer smo začeli s sveto mašo pri kapucinih v Štepanji vasi. Z nami so bili s. Andreja in Matevž Mehle iz SKAM-a ter Nives, ki nas je peljala v Benetke na letališče. Na letališču je pot stekla kot po planu, vendar se je zakompliciralo v Torontu, kjer zaradi vremena nismo mogli pristati dobro uro.
V skrbeh, da vezanega leta za Limo (ter naslednjega do La Paza) ne bomo ujeli, smo se informacije o prestavljenih letih na letališču zelo razveselili.
Ko so nas končno začeli vkrcavati na letalo za Limo, smo računali da še imamo kar nekaj časa do naslednjega leta.  Po dobrih dveh urah čakanja se je strah, da mogoče ne bomo videli naše končne destinacije malo povečal. Polovico letala so lepo prosili da se izkrca, saj so morali zamenjati gumo na letalu. V polnem letalu namreč to ni mogoče narediti enostavno in hitro. 😁 Dodatno so napolnili še rezervoar za gorivo, da smo lahko leteli višje in hitreje, tako smo v Limo prispeli še vseeno dobre 3 ure do naslednjega leta. 💪
Na zadnjem letu so bile težave samo še z vkrcavanjem, saj nismo imeli kupljene vozovnice iz Bolivije do Peruja. V pomanjkanju wifi-ja in paniki smo to morali urediti v tistem trenutku. Na check-inu so nas prijazno opozorili, da letimo čez Cusco in ne direktno v La Paz, saj moramo vsi čez carino za Bolivijo. Ker smo bili preusmerjeni na drugo letališče, smo sorazmerno s tem morali tudi čakati – v Cuzscu nas niso mogli sprejeti dobro uro in pol. Kaj smo počeli na letalu preden smo vzleteli? Res je, čakali smo. 😁

Po security checku v Cuscu smo prileteli v El Alto. Tam nas je pričakal naš Castor. Do La Paza nas je čakala zanimiva vožnja in šokantni prvi pogled na samo mesto. Ko smo se nastanili v stanovanju, smo si morali priskrbeti vodo, ter hrano za prve dni. Potem pa hop v posteljo, saj smo na poti preživeli dobra dva dneva.

Naslednji dan se je začelo naše izobraževanje o uporabi prevoznih sredstev v mestu. Spoznali smo se s Trufijem in mini busom.😬  Večji del dneva pa smo prevozili nad mestom z gondolami. Sistem barvnih gondol povezuje mesto La Paz, ter El Alto in ima čudovit pogled nad mestoma ter okoliškimi zasneženimi gorami.
Kosilo smo si privoščili na terasi nad glavno avenijo mesta, kjer je bil to soboto folklorni festival univerz mesta La Paz. Povorka je trajala ves dan in ni ji bilo videti ne začetka ne kraja. Ko smo po kosilu prispeli v stanovanje, smo si še lahko malo oddahnili, saj nas je v nedeljo čakalo že prvo srečanje z našimi novimi prijatelji v bolnišnici.

V bolnišnici bomo delali v 3 enotah pacientov, s katerimi smo se že spoznali. So zelo raznoliki – od ljudi, ki zelo veliko govorijo, do ljudi, ki so tiho. Od ljudi, ki so navdušeni nad nami, do ljudi, ki nas mogoče še sploh niso opazili. Od ljudi, ki želijo čimveč dobrega odnesti od teh naših dni tukaj, do ljudi, ki jim je še vseeno.

Vsekakor pa je bil prvi vtis domač, prijeten, sprejemajoč.

Popoldan smo preživeli na pevskih vajah v Castorjevi pisarni, delovni dan pa zaključili z nedeljsko sveto mašo v bolnišnični kapeli.