1.-7.8., Meinong, Tajvan

Po 24 urah mraza, ki ga povzročajo klimatske naprave na prevoznih sredstvih sva prišli v vroč in soparen Kaohsiung, v mesto na južnem delu Tajvana. Tam sva spoznali najino spremljevalko Esther Wu. Eden izmed projektov šole Wenzao je spodbujanje organskega kmetijstva in tako sva prvi del najinega bivanja na Tajvanu preživeli na podeželju, v kraju Meinong, pri družini Wen. Dopoldne pomagava pri delu na polju, popoldne  spoznovava Hakka kulturo in preživljava čas z družino, zvečer pa zlagamo časopis, ki ga g. In ga. Wen ob treh zjutraj raznašata po kraju.

Tukaj je nekaj stvari, ki sva jih v tem tednu spoznali:

– V Sloveniji sploh nikoli ni vroče.

-Tajvanska hrana je bomba okusov. Nikoli ne veš, kaj te čaka. Mogoče celo sladoled z okusom kvasa in polivko iz rdečega fižola.

-Vsakdanja popoldanska nevihta jih ne ovira, saj za tem vedno pride oranžno nebo.

– V vsaki sobi imajo ventilator.

– Čeprav med delom “švicamo”, kot da bi se kopali, raje nosijo jopice, kot da bi jih oplazil sončnki žarek.

– Vsi se zelo zabavajo, ko naju gledajo, kako jeva s palčkami.

– Namesto koles ima vsak družinski član svoj skuter.

– Njihov promet deluje, kot da prometna pravila ne bi obstajala.

– Če v Meinongu nisi videl metulja, nisi bil v Meinongu.

– Za Hakka ljudi so zelo pomembne družinske vezi, saj skupaj v isti hiši živijo tudi do štiri generacije.

-Značilni Hakka vzorci so polni rož in živih barv. Tako so primerni za čudovito blago, ki sva ga tudi kupili v dveh lokalnih trgovinah.

– Ljudje tukaj so zelo velikodušni, saj so naju toplo sprejeli v svojo družino in obdarili.