Zdaj gre zares ali prijave na program POTA za leto 2019 so zaključene. Več kot 50 prostovoljcev je stisnilo ‘usodni’ »Prijavi se« in v začetku januarja smo skupaj začeli ustvarjati novo, že 14. leto programa POTA. Veliko novih obrazov, radovednih pogledov polnih pričakovanja in pripravljenosti na nove izzive. Na uvodnem usposabljanju smo se spoznali in poskušali ugotoviti, zakaj smo ravno mi ‘sol zemlje’. Sol kot začimba ali dodatek, čeprav je zelo majhna in drobna, daje hrani močan okus – brez nje hrana ostane pusta. Na drugi strani pa je v preveliki količini sol lahko neužitna, celo strupena.  Vsi smo poklicani, da smo sol za druge – prostovoljci, ki bomo ‘osoljevali’ in že ‘osloljujemo’ življenja drugih. »Vi ste sol zemlje« (Mt 5, 13-16) bo letošnje geslo POTA projektov in vodilo prostovoljcem, da bodo čim bolje uporabili svoje moči in svoj specifičen ‘okus soli’ za dobro soljudi.

Jaka Matičič iz Slovenske filantropije nam je pomagal razumeti, kaj je prostovoljstvo in katere štiri stebre mora vključevati, da ga sploh lahko imenujemo prostovoljstvo: samostojna odločitev, delo, brez pričakovanja materialne koristi in za druge. Če kateri koli od teh stebrov odpade, naših aktivnosti ne moremo več imenovati prostovoljstvo.  POTA prostovoljstvo je drugačno, ker se bo poleti 8 skupin odpravilo v različne države po vsem svetu. POTA prostovoljstvo je mednarodno in misijonsko obarvano.

Ne bom trdila, da bo POTA izkušnja spremenila življenja prostovoljcev, zagotovo pa bo pustila močan odmev. Iz udobja kavča ali stola v varnem zavetju toplega doma namreč težko pridobiš takšno izkušnjo in nov – realen pogled na življenje na drugem koncu sveta. Čeprav lahko vse informacije o drugih državah in kulturah dobiš tudi na svetovnem spletu, se to ne more primerjati z dejanskim izkustvom bivanja v drugi državi –  z domačini, misijonarji in vsemi njihovimi zgodbami. Prostovoljce bomo poskušali pripraviti, da bodo imeli realna pričakovanja o tem, kaj jih čaka, ampak samo takrat, ko nekaj zares doživiš, lahko slednje šele razumeš. In ravno to je poseben čar misijonskega prostovoljstva, da lahko svoja spoznanja in izkušnje deliš in širiš tudi v Sloveniji po svoji vrnitvi nazaj domov.

Prostovoljce bomo tekom priprave spodbudili, da razmišljajo in delajo, da se razvijajo in duhovno rastejo, da dobijo tisti pravi okus s katerim bodo začinili življenja ljudi v Afriki, Aziji in Južni Ameriki. Bistvo je prepletati vezi in tako graditi skupnost, ki jo v današnjem svetu velikokrat trgamo, ko preveč časa preživimo za računalnikom, na telefonu ali pri učenju, v službah in hitenju sem ter tja.  Prostovoljci so včeraj začeli graditi novo skupnost v svojih ekipah, poleti pa bodo zgradili tudi nove skupnosti v različnih državah kamor odhajajo.

Lepo je gledati pisano množico prostovoljcev, polnih idej in željnih pomagati. Tako različni so, ampak usmerjeni k istemu cilju in to je bistvo. Sodelovati, se spoštovati, graditi skupnost, globalno soodgovornost in se učiti drug od drugega. Spremljajte jih pri njihovih pripravah, kmalu boste lahko vse prostovoljce spoznali v njihovih prvih blog objavah.

Katja