Nahajamo se nad 2000m v Himalajskem, pisanem mestecu Darjeeling, znanem po plantažah čajevca. Tu smo se navdale svežega zraka in občudovale ter poiskusile različne vrste čajev. Ob toplih skodelicah še vedno mislimo na pretekle tri tedne, ki smo jih preživele z dekleti v šoli Piali Ashar Alo.

V tem času smo se po svojih najboljših močeh trudile razširiti njihov angleški besedni zaklad in jim razložiti nekatera zahtevna slovnična pravila. Z njimi smo tudi veliko ustvarjale. Deklice so izjemne v ročnih spretnostih, zato smo se na tem področju več naučile me od njih. Z največjim veseljem so nam pokazale, kako izdelujejo voščilnice, uhančke iz papirnatih trakcev, punčke iz jute in prekrasne barvne pahljače. Vroče popoldneve smo si popestrile z indijskimi in evropskimi plesnimi gibi, ki so nas z deklicami še bolj povezali.

Imele smo tudi priložnost obiskati nekaj deklic na njihovem domu in videti v kakšnih razmerah živijo. V malih kolibicah, nekatere celo brez tlakovanega poda in tekoče vode, z minimalnimi materialnimi dobrinami odraščajo v nehvaležnem vremenu. Kljub vsemu se vsak dan prismejejo v šolo, z veseljem učijo novih stvari in sanjarijo o svoji prihodnosti.

Prav te izkušnje so nas obogatile z občutkom hvaležnosti, da imamo streho nad glavo, ljubeče družine in čisto okolje.

khyati langal naenkrat smo se zavedale, da je prišel čas za slovo. V petek so nam učenke priredile krajšo plesno in glasbeno predstavo. Polne objemov, nasmehov, lepih spominov in kančka grenkobe smo z vlakom zapustile zeleno in pisano vas Piali.

Deklicam želimo, da bi pridobljeno znanje pametno uporabile in bolje zaživele v tamkajšnjem svetu. Največja zahvala pa gre zakoncema Gayen, ki sta nam pomagala na vsakem koraku in nas varno pripeljala skozi pretekle tedne.