»Insajderske« informacije

Preden odpotujem v nepoznano državo vedno prej pobrskam za osnovnimi informacijami (vtičnice, javni prevoz …) in si skušam ustvariti neko splošno sliko o državi. Potem na samem potovanju pa je zame najbolj dragocen pogovor z domačini, saj se mi zdi, da tako spoznavaš svet skozi njihove oči. Tudi me smo pred odhodom prečesale google in spoznavale najosnovnejša dejstva o Etiopiji. Vendar se je ob pogovorih s salezijanci izkazalo, da tudi google ne vse vsega – no, v bistvu ve zelo malo :).

Predstavljamo vam nekaj zanimivosti, ki smo jih izluščile iz naših pogovorov.

  • Etiopija je druga največja izvoznica vrtnic na svetu (prva je Kenija).
  • V Gambeli najdemo dve plemeni: Nuer in Anuak
  • Kava izhaja iz vasi Kafa, ki se nahaja severno od Gambelle.
  • V pokrajini, kjer leži vas Kafa, govorijo 58 različnih jezikov.
  • Skozi Gambello teče reka Baro (kar pomeni suženj), ker so v času sužnjelastništva po tej reki odvažali sužnje. Pravijo, da so v času največjega razcveta sužnjelastništva na leto odpeljali 20.000 sužnjev iz Gambelle.
  • Pred petdesetimi leti je bil v Gambelli zelo znan naravni rezervat. V njem je bilo zelo veliko živali, tudi takšne, ki jih drugod v Etiopiji ni bilo najti. Žal je danes od parka ostalo samo še ime, saj je zaradi človekovih posegov (krčenje gozda) in vojnih razmer (begunci, ki si ustvarijo svoje začasno domovanje) park uničen.
  • Kavo so začeli piti šele v 13. stoletju, prej so jo jedli.
  • V Etiopiji smo trenutno v letu 2007 (uf, kako zelo smo mlade! :)). Etiopija uporablja svoj koledar, ki je sestavljen iz 13 mesecev. Vsi meseci imajo 30 dni, razen zadnji mesec, ki ima 5 (ali vsake štiri leta 6) dni. Zaradi tega zaostajajo 7 let za gregorijanskim koledarjem.
  • Plača učitelja mesečno znaša okoli 1800ETB (Etiopski bir), kar je približno 80EUR.
  • Kava na ulici stane 10 centov.
  • Pivovarna Heiniken je etiopijski pivovarni Bedele pomagala pri izboljšavi piva, zato ga zdaj uspešno izvažajo v druge države.

Pa lep dan vam želimo iz naše rezidence! 🙂

About the Author:

Leave A Comment